Bockbieren op Vriendenbock, eerste editie 2015

Onderstaand een overzicht van de bockbieren of bokbieren die werden getapt tijdens Vriendenbock 2015.
Dampegheest Bockbier | Limmen | Vriendenbock AlkmaarTexels Bockbier | Texel | Vriendenbock AlkmaarTexels Stormbock bockbier | Texel | Vriendenbock AlkmaarJopen Bokbier 4-granen | Haarlem | Vriendenbock AlkmaarBavaria Bokbier | De Vestibule Alkmaar | Vriendenbock AlkmaarIJ BOK | Brouwerij 't IJ | Amsterdam | Vriendenbock AlkmaarWildebok | Scheldebrouwerij | Vriendenbock AlkmaarChouffe Bok 6666 | Vriendenbock Alkmaar
Gijle Bock | Brouwerij Broeder Jacob | Vriendenbock 2015La Trappe Bockbier | Vriendenbock | Bockbierfestival AlkaarWeihenstephaner Vitus | Vriendenbock | Bockbierfestival AlkmaarBarbãr Bockbier | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar 2015Christoffel Bock | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Ezelen Bok | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Bronckhorster IJssel  Bockbier | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Gulpener Bock | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Amstel Bock | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Brand Dubbelbock | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Hertog Jan Bock bier | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Steenbrugge Abdij Bock | Vriendenbock, Grote Kerk Alkmaar, 2015Paulaner Salvator | Vriendenbock Grote Kerk AlkmaarGrolsch Herfstbok | Vriendenbock Grote Kerk Alkmaar

Dampegheest Bockbier

Dampegheest Bockbier is onze herfstbok. Een stevig donker robijnrood bovengistend bier van 7%. Dit bokbier heeft door toevoeging van versgebrande mout een aromatische, moutige en karamelachtige smaak.

Als de avonden langer worden en de eerste bladeren van de bomen vallen is dit heerlijk bier om van te genieten. Wat is lekkerder dan na een lange herfstwandeling je op te warmen bij openhaard of kachel onder het genot van een Dampegheest Bockbier.

Een donker aromatisch bier moet het liefst gedronken worden bij een wat hogere temperatuur van 8-10 graden. Er komen dan veel meer geur en smaakaroma's vrij.

Jopen 4-granen Bok

Jopenbier wordt gebrouwen in de Jopenkerk in het centrum van Haarlem. De historische kerk is omgetoverd tot operationele en moderne brouwerij.

Met de komst van bokbier luidt Jopen de herfst in. Jopen 4-granen Bok is een heerlijke robijnrode herfstspecialiteit. Aan de traditionele Haarlemse brouwgranen gerst, haver en tarwe is als extra graan rogge toegevoegd. Het resultaat is een vol gebrand bier met geroosterde en fruitige tonen. Perfect in evenwicht.

Chouffe Bok 6666

De Belgische speciaalbier-brouwer Achouffe, heeft een grote schare biervrienden voor zich gewonnen. Speciaal voor Nederland heeft Achouffe een bockbier gebrouwen, de 'Chouffe Bok 6666'.

Kenmerkend voor de Chouffe Bok 6666 is de warmkoperen kleur, een frisse en fruitige neus én een meer dan aangename en mondvullende smaak die eindigt met een puntje bitterheid.

Emelisse Herfstbock

Uit hartje Zeeland ... Emelisse Herfstbock, gebrouwen met het befaamde Zeeuwse drinkwater en de beste mout en meest geurige hop. Amberrood, met een eerste zoete kennismaking, gevolgd door tonen van chocolade. Een kwaliteits bockbier dat gewoon in Alkmaar uit de tap stroomt op 30 en 31 oktober tijdens Vriendenbock.

Barbãr Bock

 

Budels Bock

De Noord-Brabantse gemeente Cranendonck bezit een juweeltje; de Budels Bier | Budelse Brouwerij is hier namelijk gevestigd. Deze verrassend toegankelijke herfstbock wordt in het Brabantse land op traditionele wijze gebrouwen. En dat proef je!

Maximus Bock 7

 

Lindeboom Bock

LindeboomBierbrouwerij heeft een prima bock gebrouwen: Herfstbock, dit bier wordt met grote hoeveelheden lichte en donkere moutsoorten gebrouwen. Samen met de toegevoegde hop geven zij dit robijnrode bier een krachtige, karakteristieke smaak die perfect in balans is. Dit bovengistend bier wordt door Bierbrouwerij Lindeboom gebrouwen met kristalhelder water uit eigen bron, met uitsluitend natuurlijke grondstoffen.

IJBok

Uit de hoofdstad komt Brouwerij 't IJ, een brouwerij die al vele jaren de lekkerste speciaalbieren brouwt .... en natuurlijk ook een prima bockbier: IJBOK.

IJBOK, donker en stevig, maar minder zoet dan je misschien zou verwachten. De mooie lichtbruine schuimkraag blijft lang staan, terwijl het donkere zwartbruine bier zijn aroma’s loslaat van geroosterde granen, een beetje koffie en mooi donker fruit. De afdronk is prettig droog.

Weihenstephaner Vitus

Vitus wordt volgens eeuwenoude traditie gebrouwen op de Weihenstephan heuvel. En die traditie ... dat proef je! Vitus is een pittig bockbiertje, vol van geur en smaak met een nobele en fruitige dronk. Vitus combineert ook goed met rood vlees, diverse pittige kaassoorten en bij het dessert.

Ankerbock

 

Christoffelbock

 

Texels Bock

De bieren van Texels worden gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals zuiver duinwater, Texelse gerst, hop en gist van de eigen Texels giststam. Ze zijn daarom erkend als ‘Echt Texels product’.

Texels Bock is een ongefilterd herfstbier van hoge gisting. Het heeft een dieprode kleur en typische karamelsmaak doordat de brouwers gebruik maken van geroosterd gerstemout. De speciale hopsoorten geven een aangenaam ‘bittertje’ in de afdronk. Het kleine beetje gist onderin de fles maakt het bier extra romig.

Hertogh Jan Bock

In Arcen wordt met liefde Bock bier gebrouwen. In de Brouwerij van Hertog Jan komt dit duidelijk tot uiting....en dat proef je! Dit seizoensbier van hoge gisting heeft een volle en romige smaak, met accenten van karamel.

Bronckhorster IJsselbock

 

Steenbrugge Bock

In België vind je de romantiek in Brugge. Brouwerij de Gouden Boom heeft deze Brugse romantiek vertaald naar een alleraardigst Bock bier, De Steenbrugge Abdij Bock. Geheel naar middeleeuwse traditie, wordt een geheim kruidenmengsel aan het bier toegevoegd, afkomstig uit het Brugse Gruuthuse - kruidenhuis. Zeg nu zelf, dit Bock bier roept toch de romantiek in iedere bierliefhebber op?

Brand Dubbelbock

 

Grolsch Bock

We hebben een jubilaris in huis met Vriendenbock! Dit jaar verjaart Grolsch 400 jaar .... en al bijna 100 jaar brouwt Grolsch speciaalbieren. De Grolsch Herfstbok is een bier met karakter, robijnrood van kleur en op het moment dat deze Bock de tong raakt, komen tonen van kaneel, rozijnen en bosbessen los. Zo vier je nog eens een jubileum!

Brugse Bok

 

Amstel Bock

 

Leute bok

In het Belgische land trof De Vrolijke Pater nog een vriendelijk bockbier aan .... Het in Ertvelde door Brouwerij Van Steenberge gebrouwen Leute Bokbier komt danook naar Alkmaar! Op 30&31 oktober kan je Leute Bokbier komen proeven in de Grote Kerk Alkmaar, tijdens Vriendenbock

Zondebok

Het Zeeuwse Hulst is de geboorte grond van de Zondebok, een stevig, donker bovengistend bockbier van maar liefst 8%! Bij Brouwerij De Halve Maan hebben ze deze Bock zojuist geproefd en was men weer laaiend enthousiast over het resultaat. Heb jij ook al trek in een Zondebok?

Alfa bock

Limburg herbergt veel schoonheid ... de mooiste brouwerijen, de lekkerste bieren ... zo ook in Schinnen, waar de brouwers van Alfa bier weer een heerlijke en toegankelijke bock hebben gebrouwen met de naam ... 'bokbier'. De Vrolijke Pater wist Alfa te verleiden nogmaals Alkmaar te proberen te veroveren. Of was dat een andere Alva in 1573?

Dolle Bock

Het moet een dolle boel geweest zijn in het Belgische Roeulx bij Brouwerij en Brasserie St-Feuillien. In hun zoektocht naar een passende naam voor hun bock, kwamen zij na een avond lang proeven en degusteren namelijk niet verder dan 'Dolle Bok'. En zo gaat deze bock dan ook door het leven. Proeven? Je moet er wel voor in een dolle bui zijn!

Bavaria Bok Bier

Uit het Brabantse Lieshout komt een authentiek en toegankelijk bokbier, verrassend licht met een uitgesproken karakter.

Helder donker bier met een robijnrode kleur en een stevig opstaande schuimkraag. Bavaria Bok Bier is gebrouwen met een klassieke lage gisting, natuurlijk mineraalwater uit eigen bron en een speciale melange van vijf soorten mout en vier soorten hop.

La Trappe Bock

Een uniek seizoensproduct, dit enige Trappistenbockbier ter wereld! Trappistenbock is een zuiver bier. Met geduld, passie en traditioneel vakmanschap komen unieke bieren tot stand volgens de geheime recepturen van de Trappisten.

Ayinger Celebrator

 

Gulpener Bock

Als de herfstbladeren neervallen, de wind opsteekt en de regen op het dak van de Grote Kerk Alkmaar tikt, dan is het tijd voor Vriendenbock! Uit de Limburgse Gulpener Bierbrouwerij komt een plezierige bockbier vandaan; de Gulpener Herfstbock. Wat drink jij voor Bockbier na een stevige wandeling?

Schneider Unser Aventinus

De brouwers van Schneider Weisse hebben een mooie dubbelbock met de fraaie naam Aventinus voor ons gebrouwen! Dit op traditionele Beierse wijze gebrouwen bier komt uit het Beierse Kelheim, gelegen tussen Neurenberg en München. Deze krachtige en robijnrode Aventinus, met een alcoholpercentage van 8,2%!, heeft tonen van onder andere rijpe banaan en rozijnen. Men zegt dat dit de oudste dubbelbock is van heel Beieren.

Paulaner Salvator

Uit München zelf komt "the father of all strong beers" - en dan weet de kenner al genoeg! Want al meer dan 375 jaar wordt in München de Salvator gebrouwen bij de Paulaner Bierbrouwerij. Kom de vader van de sterke bieren proeven! Wij beloven je dat het een mooie avond zal worden.

Weihenstephaner Korbinian

Al eerder meldden wij de komst van de Vitus, gebrouwen bij Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Deze brouwerij heeft echter nog een prettig bockbier in petto .... de Korbinian, ook op Vriendenbock! De Korbinian, een donkere dubbelbock, met tonen van caramel, noten en chocolade. Een waar feest om dat te mogen proeven!

SNAB Ezelenbok

 

Gijle Bock

Een heerlijk Belgisch Bockbiertje, met een grote schare fans en liefhebbers. Of dat nu alleen door de naam komt..... De brouwers van Brouwerij Broeder Jacob slagen er ieder jaar weer in, om een heerlijk bockbier te brouwen.

Gijle Bock is een traditioneel en op ambachtelijke wijze gebrouwen bockbier, met een matig alcoholpercentage van 6,5%.

Wildebok

Van origine afkomstig uit Bergen op Zoom, maar tegenwoordig gebrouwen in Hoogstraten (België) een veelgeprezen bokbier dat het gehele jaar wordt gebrouwen.

Het schitterend robijnrode bier staat bol van tonen rijp fruit, karamel en chocolade. De geroosterde mout zorgt niet alleen voor een rijke geur maar ook voor een heerlijke nasmaak waar de karameltonen plaatsmaken voor een bittertje.

Lupulus Bock

En nog een primeur! Lupulus heeft een bock gebrouwen! En wat voor een Bock. De bier connaisseurs van De Kleine Deugniet, Belgisch Bieren Café, Koorstraat 12 brengen een fantastisch mooi bock bier naar Vriendenbock. Ben jij ook zo benieuwd?

Bock Secour

Primeur! Het bier is koperkleurig en heeft een licht-zoete smaak. De smaak doet het meest denken aan koffie, donkere vruchten, met een hint van kruiden. De afdronk is fris, waardoor het een erg toegankelijk bier is geworden”. “Het bier heeft een karamelgeur en bevat 6,8% alcohol, waardoor hij in in het middelzware segment valt en dus een prima door drinker is!”